Formule 1 7 nov 2018 Jan De Raab

Zandvoort of Assen: wie heeft de beste papieren in huis?

Het is de vraag die bij elke Formule 1 fan op de lippen ligt: wordt het Zandvoort of toch Assen. Laatst genoemde zegt de beste papieren in huis te hebben. Het circuit is goed genoeg, de financiering is rond en men heeft er zin in. Aan de andere kant is er het verhaal van Zandvoort. Prins Bernhard van Oranje hoopt als mede-eigenaar van het circuit in Zandvoort de Formule 1 race naar nederland te halen en liet recent weten een concrete aanbieding op zak te hebben van Liberty, de eigenaar van het Formule 1 circus. Hoe staan de zaken er dus momenteel voor?

Concrete aanbieding aan Zandvoort

Alle ogen waren gericht op Zandvoort na de aankondiging van een concreet bod om op het historische circuit in 2020 een Formule 1 race te organiseren. Grote concurrent Assen ontkent het bestaan van een dergelijke toezegging, sterker nog, volgens Assen ontkent het FOM (Formule One Management) die belofte.

Dat Zandvoort nog niet zo ver dat er een Formule 1 race gehouden kan worden is duidelijk. Zo moet het bestaande circuit aangepast worden en dient de financiering volledig rond te zijn. Hoopvol is men in ieder geval wel. “Het is een proces waarin je een heleboel stappen tegelijkertijd neemt. Uiteindelijk moeten we er binnen een half jaar uit zijn. We zitten niet stil”, aldus Prins Berhard in het Ziggo Sport-programma Peptalk.

“We hebben hele analyses gemaakt van wat waar moet komen en wat we moeten doen. De Arie Luyendijk-bocht moet bijvoorbeeld met een hoek van 15 graden gekanteld worden. We zijn overal al mee bezig, dus het is niet zo dat we over een half jaar pas beginnen met aanpassingen doen.”

Zandvoort of Assen

Voor wat betreft de toezegging aan Zandvoort is Jos Vaessen van de organisatie in Assen duidelijk: “In een mailtje dat we hebben gehad van het FOM geven ze aan dat ze wel in gesprek zijn met Zandvoort, maar dat er absoluut geen toezegging is gedaan en dat er ook zeker geen beslissing is genomen”, zei hij. Wat Vaessen betreft is het dus zeker geen uitgemaakte zaak dat Zandvoort een Grand Prix krijgt toegewezen. Het kan dus feitelijk nog alle kanten opgaan. Wat natuurlijk overblijft is de nuchtere constatering dat indien Assen geheel klaar is en ook de financiering rond heeft, waarom het dan geen aanbod heeft gekregen om een contract te ondertekenen. Wat wel duidelijk is, is dat de kans op een Grand Prix op eigen bodem is toegenomen. Dat is goed nieuws voor de Formule 1 fans. Ook voor Max Verstappen zou het een unieke ervaring zijn om voor eigen publiek te kunnen rijden en winnen. Wordt ongetwijfeld vervolgd,

Prins Bernhard hoopt binnen half jaar op groen licht voor GP in Zandvoort

Reageer op artikel:
Zandvoort of Assen: wie heeft de beste papieren in huis?
Sluiten