Autoracen 28 nov 2018 Jan De Raab

Zestienjarige coureur maakt zijn debuut in de Dakar Rally

Er gebeuren bijzondere dingen in de autosport. Een formule-1 coureur die op 17-jarige leeftijd zijn debuut maakt (Max Verstappen). Een jonge coureur die op 17-jarige leeftijd bij een vreselijk crash zijn benen kwijtraakt en doodleuk een jaar later zijn debuut in de Formule-3 maakt en nu een 16-jarige die gewoon ‘even’ de Dakar rally gaat rijden. Met zijn vader wel te verstaan.

Mitchel van den Brink is de jongste deelnemer aan de Dakar Rally

Bij aanvang van de 41e editie van de Dakar Rally is Nederland goed vertegenwoordigd met maar liefst 28 coureurs. Een opvallende verschijning is Mitchel van den Brink. Samen met zijn vader Martin gaat hij de legendarische woestijnrally verrijden. Hiermee gaat zowel voor Mitchel als zijn 48-jarige vader een droom in vervulling.

Die droom ging overigens niet zonder slag of stoot in vervulling. Zo moest er vanwege Mitchel’s leeftijd eerst dispensatie worden aangevraagd bij raceorganisatie ASO. Daarnaast gingen ook de Nederlandse autosportfederatie KNAF en de directie van zijn schoolopleiding (IVA Driebergen) akkoord zodat de weg vrij lag voor deelname van de jongste coureur aan de Dakar Rally ooit.

Ervaring opdoen

Voor Mitchel van den Brink is het een unieke gelegenheid om ervaring op te doen. Zijn vader, Martin van den Brink, kent inmiddels het klappen van de zweep, hij doet namelijk voor de elfde keer mee aan de legendarische rally. Mitchel zal meerijden als navigator-monteur. Naast het duo van den Brink doen er nog een aantal andere landgenoten mee aan de woerstijnrally. Zo is ons land vertegenwoordigd met twaalf motoren, zes auto’s en tien trucks. Het totale deelnemersveld bestaat uit maar liefst 534 deelnemers uit 61 landen en 334 voertuigen.

Tien etappes in 12 dagen

De Dakar Rally zal in totaal 12 dagen duren en begint op 6 januari in de Peruaanse stad Lima. In die twaalf dagen worden er tien etappes afgewerkt. Volgens de organisatie is de hele rally zwaarder dan de voorgaande edities. “De Dakar 2019 telt weliswaar maar tien etappes, maar vergis je niet in de duur van de rally en de lengte van de route”, aldus Lavigne. “De deelnemers staat een intense uitdaging te wachten, die het uiterste van hen zal vragen wat betreft rijvaardigheid, navigatie en fysiek uithoudingsvermogen.”

NuSport

Reageer op artikel:
Zestienjarige coureur maakt zijn debuut in de Dakar Rally
Sluiten